Aktuelnosti

Eколози Средње стручне школе на Старој планини

 

Ученици Средње стручне школе боравили су 18.-20. маја на Старој планини у оквиру пројекта "Пирот – еколошки град". Овај пројекат је подржан и финансиран од стране локалне самоуправе преко локалног плана акције за децу Пирота.

 

Циљ пројекта је подизање еколошке културе младих кроз десет радио емисија о значају и очувању здраве животне средине Пирота и околине, а које ће уређивати ученици Средње стручне школе, смер техничар за заштиту животне средине. Емисије ће бити емитоване на Радио Пироту, који је,  уједно, сарадник на пројекту.

Пројекат предвиђа и два еко кампа на Старој планини, у селу Дојкинци.

Први еко камп реализован је 18., 19. и 20. маја, за 20 чланова                   еколошке секције коју води проф. Бранкица Савић. Ученици су узорковали изворске воде тог краја које користе мештани и заљубљеници у природу и вршили физичко-хемијска испитивања квалитета. Млади еколози су на терену испитивали мутноћу воде, садржај кисеоника, фосфата, нитрата, нитрита и других састојака. Детаљни резултати испитивања биће познати када се заврше све анализе у школској лабораторији Средње стручне школе.

 Резултати анализа квалитета испитиваних изворских вода биће објављени на сајту Средње стручне школе и путем радио емисија  из екологије и квалитета водa пиротског краја. Са ученицима су на кампу били и професори који су укључени у реализацију овог пројекта.